Börja spela rugby

Känner man för att testa på rugby måste man antingen hitta 29 andra som är intresserade av att spela eller gå med i en klubb.

Rugby player kicking ball

Det kan självklart vara svårt att få tag på sammanlagt 30 personer för att få de 15 spelare per lag som sporten normalt sett har. Visserligen kan man spela för skojs skull med färre spelare på samma lag, speciellt om man spelar på en mindre plan.

En  standard rugbyplan påminner om en fotbollsplan, men den har förlängda målstolpar och ett försöksområde som sträcker sig 10-22 meter bakom mållinjen.

Rugby är inte en materialsport även om man spelar professionellt, allt man behöver är de följande saker:

  • Tandskydd – det enda som riktigt är obligatoriskt oavsett om man spelar med vänner eller professionellt.
  • Rugbytröja – den bör vara rejäl och kunna tåla en del stryk.
  • Shorts – också de borde vara gjort i ett slitstarkt material.
  • Strumpor – fotbollsstrumpor fungerar bäst.
  • Skor – rugby spelas på gräsplan och därför fungerar fotbollsskor med dubbar anpassade för gräs väldigt bra.

Eftersom det inte krävs någon specialanpassad utrustning kan man lätt hitta allt man behöver på vanliga sportbutiker som Sportamore. Vill man dock ha tandskydd som är anpassade just efter sina egna tänder kan man ta kontakt med sin tandläkare eller besöka en sida som Tandskydd.com.

För de som vill använda någon typ av skydd är det numera även tillåtet att använda vissa godkända, mjuka skydd. Det är då främst axel/bröstskydd och mjuka hjälmar som används.

Vill man försöka leta åt och gå med i en klubb kan man söka genom de klubbar som finns i Sverige och se om någon kanske ligger tillräckligt nära. Svenska Rugbyförbundet har en sida man kan testa för det.