Amerikansk fotboll

Rugby och amerikansk fotboll är två sporter som inte sällan förväxlas bland de som inte riktigt har koll på dem båda. Vi tar upp lite skillnader här och berättar lite om hur det ser ut hittills i NFL.
Amerikansk fotboll

Super Bowl närmar sig

Om vi börjar med NFL som är ligornas liga i amerikansk fotboll och dit som alla spelare strävar. Denna säsong så ser det ut att vara en rad lag som vill lägga sig i kampen om att ta sig till Super Bowl – som är finalen i hela mästerskapet.

Om vi tar en titt på de senast spelade matcherna så ser vi i resultatredovisningen på tippat.se att en av huvudfavoriterna till att gå till Super Bowl, Seattle Seahawks krossade Arizona Cardinals med 35-6. Sägas ska då att Cardinals också är ett av lagen som hittills gått mycket bra under denna säsong. Allra bäst hittills den här säsongen har om vi ser till tabellen New England Patriots gått. På 15 av de 17 veckorna som NFL spelas innan det är dags för Super Bowl, så har laget vunnit 12 och bara förlorat 3 matcher. Att gissa på att det kan bli Patriots vs Seahawks i Super Bowl-finalen är nog ingen dålig gissning.

Rugby vs amerikansk fotboll

Vad är då de stora skillnaderna mellan rugby och amerikansk fotboll. Vi tar det lite i punktform för enkelhetens skull.

  • Framåtpassningar – I amerikansk fotboll får man, till skillnad från rugby, passa bollen framåt. I rugby så måste man således passa bakåt, vilket innebär att det handlar mer om smarta överlämningar än att kunna kasta långt.
  • Skydd och tacklingar – En avsevärd skillnad mellan dem båda är att man i amerikansk fotboll har en rejäl skyddsutrustning jämfört med rugby där man inte har några skydd alls. En vanlig missuppfattning är att rugby därför är en mycket ”hårdare” sport än amerikansk fotboll. Detta stämmer dock inte, för då man i rugby kör med så kallade ”grabs” och tacklingar inte är tillåtna, så är amerikansk fotboll en kollisionssport där tacklingar och kollisioner är en del av spelet.